Co szkodzi Twoim zębom?

W miejskich pogłoskach krąży sporo różnych opinii na temat tego jakie jedzenie najbardziej szkodzi zębom. Warto zweryfikować wiedzę na ten temat, by przede wszystkim unikać produktów, które rzeczywiście mają wpływ na powstawanie próchnicy i innych problemów jamy ustnej.

Czego więc NALEŻY SIĘ WYSTRZEGAĆ?

1. PRODUKTY KLEISTE, czyli te które przyklejają się do naszych zębów.

Od dzieciństwa powtarza się nam, żeby nie jeść słodyczy bo „będziemy mieć w zębach robaczki”. Dużo istotniejsze jest jednak, by dokładnie czyścić zęby po spożyciu posiłków, przede wszytskim cukrów. Niebezpieczne dla zębów są wszelkie produkty przylegające do nich na dłużej.

Ciekawostką może być fakt, że gorzka czekolada zawiera garbniki bakteriobójcze, więc nie musimy się jej obawiać.

2. KAWA I HERBATA.

Kawa i czarna herbata prowadzą do przebarwień. Również duże ilości zielonej herbaty, ze względu na sporą zawartość fluoru, mogą niszczyć szkliwo i powodować podatność na próchnicę.

3. PAPIEROSY.

Nikotyka przedostając się do krwioobiegu powoduje zmiany w naczyniach krwionośnych, czego konsekwencją jest uszkodzenie błony śluzowej w jamie ustnej.

4. CZERWONE WINO.

Podobnie jak kawa powoduje przebarwienia.

5. ALKOHOL.

Substancje chemiczne zawarte w alkoholu powodują niszczenie szkliwa.

6. BARDZO TWARDE POKARMY NP. ORZECHY

Jeżeli pokarm jest zbyt twardy, może uszkodzić zęby. Pamiętajmy jednak, że „gryzienie” wzmacnia dziąsła. Więc nie rezygnujmy z jabłek, skórek chleba itp.