Wiosenna dieta idealna dla zębów

Za oknami pogoda coraz piękniejsza. Słońce dodaje nam energii, motywuje, sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi. Nie ma nic lepszego, niż wykorzystanie czasu wczesnej wiosny dla siebie i swojego zdrowia. W tym okresie warto również zastanowić się co zrobić, by poprawić kondycję naszych zębów. Nie od dziś wiadomo, że lśniące uśmiech to najpiękniejsza ozdoba.

Wiosna kojarzy nam się z zielenią i przeróżnymi kolorami w jej otoczeniu. Podobnie jak w naturze, na naszych stołach goszczą różnobarwne dania, oparte na świeżych warzywach, rybach, nabiale. Jakie potrawy warto mieć w lodówce? Dieta wzmacniająca zęby powinna być przede wszystkim bogata w odpowiednią ilość składników mineralnych oraz witamin ułatwiających ich wchłanianie. Wszystko co zawiera wapń, witaminę A i D, fosfor i cynk będzie na pewno naszym sprzymierzeńcem. Gdzie je znaleźć?

Produkty zawierające WAPŃ:

– mleko krowie lub kozie

– kefiry

– jogurty

– chude twarogi

– ser żółty (uwaga! zawiera on również sporo tłuszczu, dlatego mimo wszystko powinien być spożywany w rozsądnej ilości)

– jaja

– nasiona maku, słonecznika i sezamu

– orzechy

– rośliny strączkowe (soja, fasola)

– kapusta

– jarmuż

– natka pietruszki

– brukselka

– brokuły

– kapusta

– czosnek

– chleb razowy

 

Produkty zawierające WITAMINĘ D (dzięki niej lepiej wchłania się wapń) I FOSFOR:

– tłuste ryby morskie

 

Produkty zawierające CYNK (wzmacnia zęby i kości):

– mięso indyka

– kraby

– wątróbka cielęca

– dynia

 

Produkty bogate w WITAMINĘ A (wpływa korzystnie na błonę śluzową):

– marchew

– brzoskwinie

– morele

– wiśnie

– śliwki